GOŁĄBKI Z GRUSZKAMI, SEREM KORYCIŃSKIEM, ORZECHAMI I KASZĄ
- Młoda kapusta - kilka liści
- Gruszka - 1 szt.
- Ser koryciński - 150 g
- Orzechy laskowe - garść
- Kasza jaglana albo pęczak - 150 g
- Cebula – 2 szt.
- Masło - 50 g
- kminek
Ugotuj kaszę, dodaj do niej podsmażoną na maśle cebulę i gruszkę, podprażone i posiekane orzechy, porwany na kawałki ser. Dopraw pieprzem i kminkiem. Liście kapusty sparz kilka minut w gorącej wodzie. Pozawijaj gołąbki i ułóż ciasno w brytfance. Na wierzch połóż kilka kawałków masła, podlej wodą i piecz pod przykryciem około 20 minut.
DUSZONA MŁODA Z
BOCZKIEM
- Masło - 100 g
- Cebula – 2 szt.
- Kapusta młoda - 1szt.
- Boczek – kilka plastrów
- Koper włoski - 1 łyżka
- Koperek - pęczek
- Fenkuł – 1 bulwa
- Groszek zielony – garść
- Ser szafir – 50 g
Podsmaż na maśle drobno pokrojonego fen kuła i szalotkę. Dodaj posiekaną kapustę, chwile posmaż i zalej wodą, niech się dusi pod przykryciem około 20 minut. Dopraw odrobina soli i koprem włoskim. Dodaj podsmażony boczek pokrojony w paseczki. Możesz dodać świeży zielony groszek, posyp koperkiem i serem.
ZUPA Z MŁODEJ
KAPUCHY
- Kotlecik cielęcy z kostką - 2 szt.
- Cebula – 2 szt.
- Kapusta młoda – 1 szt.
- Pomidory – 2-3 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Tymianek j – kilka gałązek
- Wino białe półwytrawne – pół szklanki
- Bagietka
- Koper włoski nać – 1-2 łodygi
Kotleciki przesmaż w garnku, dodaj pokrojona cebulę, czosnek i kapustę. Smaż aż się wszystko zeszkli, zalej winem. Gdy lekko odparuje, zalej wodą i gotuj na małym ogniu około pół godziny. Dodaj pokrojone pomidory. Gdy pomidory się rozpadną, dopraw zupę, zdejmij z ognia, dodaj tymianek i posiekany koper włoski. Bagietkę podgryzaj co kilka łyżek zupy.









